De digitale bloemist Sander van Laar uit Veenendaal “Een boeket dat nooit verwelkt“

Sander van Laar de stilleven fotograaf van Nederland

Vakfotograaf Sander van Laar groeide op in de Schepenbuurt in Veenendaal. Na de middelbare school overwoog hij even om naar het Groenhorst college te gaan om te leren bloemschikken. Het werd toch een andere richting. Sander koos voor het Grafisch lyceum en vervolgde die opleiding met de fotovakschool (Cum-laude afgestudeerd). Maar zijn liefde voor
bloemen dan…? Die bleef!

VEENENDAAL – Bloemen in alle geuren en vooral kleuren spelen een belangrijke rol in het leven van de Veense vakfotograaf. De kunstwerken van de digitale bloemist hebben inmiddels de weg gevonden naar heel wat Hollandse huizen. En niet alleen Hollanders weten zijn werk te waarderen.
 ‘Er hangen werken van mij in Duitse en Belgische galerieën. Mijn droom?’- Sander is ambitieus en droomt groots – ‘Dat mijn kunst binnen vijf jaar in galerieën in New York hangt!’ zegt hij breed glimlachend.

Sander schilderd stillevens met Licht. Niets is wat het lijkt in de dromerige bloemen kunstwerken van Sander van laar. De Veenendaalse vakfotograaf zoekt altijd naar emotie en bepaalde  sfeer die rust, reinheid en structuur uitstraalt. Een typisch stijlkenmerk van zijn kunstwerken is het nostalgische, bijna oude meesters licht.

De nieuwe meester van het stilleven

Iedereen houdt toch van prachtige boeket? Sander van Laar brengt kleurrijke rust in huis met boeketten die niet snel vergaan. Met zijn digitale camera en met het fotobewerkingsprogramma Photoshop treedt hij op eigentijdse wijze in de voetsporen van de oude Hollandse Meesters.


Van Laar laat zich graag inspireren door schilderijen van bijvoorbeeld. Rembrandt, van heemst en Johannes Vermeer. ‘Als kind was ik hier al door gefascineerd.
Ik tekende hun werken na en gebruikte hier de mooiste kleuren voor. Jaren Later ben ik me gaan verdiepen in hun werkwijze.
Het lichtgebruik en de compositie van de details vind de mooiste aspecten van hun werk. Door hier naar te kijken kun je heel veel leren van de oude meesters.’ in 2016 fotografeerde van Laar zijn eerste bloemstilleven. ‘Ik ging naar de bloemist bij mij in de buurt en liet een boeket samenstellen in de kleuren van “het meisje met de parel”, het populairste werk van Vermeer. 

Ik wilde een stilleven maken, geinspireerd door dit werk.’
Tegenwoordig word de vakfotograaf de nieuwe meester genoemd van het bloemstilleven genoemd. Hoewel hij kiest voor de moderne technieken, verschilt de werkwijze nauwelijks van de oude meesters, zoals Balthasar van der ast (1593-1657).
Hij schilderde zeer verfijnd stillevens van bloemen en fruit.
Zijn composities en kleurgebruik zijn zorgvuldig afgewogen.
‘Van der Ast schilderde niet alle bloemen in een keer. Hij schilderde ze bloem voor bloem, want sommige bloemen waren seizoengebonden en verwelkte soms waar hij bij stond’ legt van Laar uit.’in onze tijd hebben we Photoshop waarmee we eigenlijk hetzelfde kunnen doen als de oude meesters. Net als zij, kan ik dagen bezig zijn om een prachtig stilleven te creeeren’

Digitaal Bloemschikken
In sommige werken van de Kunstenaar zijn vazen en accessoires uit de Amsterdamse Rijksmuseum verwerkt. De samenwerking begon met een e-mail.
‘Ik heb gevraagd of ik de foto’s van de vazen in mijn kunstwerken mocht gebruiken. Via de mail mail kreeg ik gelijk een goedkeuring’
‘De vaas is altijd het uitgangspunt. Nadat ik deze in Photoshop op zijn plek heb gezet, begint mijn avontuur met de bloemen. Ik begin vaak eerst met een schets op een m’n computer met compositielijnen en bepaal ik welke bloemen ik erin plaats. Daarna fotografeer ik de achtergrond of maak ik een achtergrond van oude foto’s die in mijn archief staand’
ik koop gemiddeld 1 keer per maand bloemen om te fotograferen, van exoten tot gewone tuinbloemen. de foto’s sla ik op in mijn archief, zodat ik niet elke week nieuwe bloemen hoef te kopen. En elk seizoen heeft zijn mooiste bloemen. Ook de vele details, zoals vlinders en andere insect, worden apart door van Laar vast gelegd. ‘De insecten, zoals mieren, torretjes en duizendpoten, fotografeer ik wanneer ik samen met de hond en de kinderen het bos in ga.’ De vlinders komen uit een collectie van een vriendin van mij. Ik heb er een heel aantal mogen fotograferen en de gebruik ik nu in bloemstillevens. ‘Door veel details in mijn stillevens te verwerken, kun je er heel lang naar blijven kijken en kun je er steeds meer dingen ontdekken.’

En in de toekomst?
‘Natuurlijk ga ik nog vele stillevens maken niet alleen met bloemen, ook stillevens met veel detail en een knipoog naar de oude meesters of stillevens met een moderne twist.’

Wil je de allerlaatste nieuwtjes weten over de digitale bloemist Sander van Laar?

Kijk dan op zijn Blog De bloemenschilderij

Translate »
Bedankt dat je op mijn website was.

Wil je wel op hoogte blijven?

nee, bedankt