Ode aan Balthasar van der Ast De nieuwe meester Sander van Laar

Ode aan Balthasar van der Ast
Ode aan Balthasar van der Ast

De oude meester van de bloemstillevens en fruitstilleven. geboren in Middelburg 1593 provincie Zeeland en overleden op 7 maart 1657.

Leven:
Balthasar van der Ast was een zoon van een rijke Middelburgse koopman die in 1609 vroegtijdig overleed. Balthasar trok in bij zijn zus Maria en studeerde bij zijn zwager Ambrosius Bosschaert in Middelburg, wiens kinderen Abraham en Ambrosius jr. hij later zou opvoeden. Hij verhuisde met zijn zus en zwager in 1615 naar Bergen op Zoom. Enkele jaren later verhuisde hij naar Utrecht. Daar wordt hij in 1619 vermeld lid van het Sint-Lucasgilde. Hij raakte nauw bevriend met Roelant Savery, met wie hij een interesse in bloemen en dieren deelde. In 1632 verhuisde hij naar Delft, waar hij Margrieta Jans van Buijeren trouwde en waar hij de rest van zijn leven doorbracht.

Werk: 
Van der Ast schilderde zeer verfijnde stillevens van fruit en bloemen in de trant van Bosschaert. Zijn composities en zijn kleurgebruik zijn zeer afgewogen. Geleidelijk werden zijn werken groter en complexer, tot hij later in zijn lange loopbaan pronkstillevens in de trant van Jan Davidsz. de Heem schilderde.

Bron wikipedia en RIjksmuseum Amsterdam

Ode aan de geweldige kunstenaar heb een nieuw werk gemaakt. Het bloemenstilleven die ik heb uitgelicht  vaas en prachtige insecten en schelpen heb ik mogen namaken in mijn stijl van bloemstilleven. Een kleine sprinkhaan en prachtige schelpen en vlinders.

Bloemstilleven Balthasar van der Ast Sander van Laar
Ode aan Baltazar van der Ast door Sander van Laar
Translate »
Bedankt dat je op mijn website was.

Wil je wel op hoogte blijven?

nee, bedankt