Het verhaal van de beste Hollandse meester van het Stilleven Sander van Laar

Groeide op in de Schepenbuurt in Veenendaal. Na de middelbare school overwoog hij even om naar het Groenhorst college te gaan om te leren bloemschikken. Het werd toch een andere richting. Sander koos voor het Grafisch lyceum en vervolgde die opleiding met de fotovakschool (Cum-laude afgestudeerd). Maar zijn liefde voor bloemen dan…? Die bleef!

Bloemen kunstenaar Sander van Laar - De digitale bloemist uit Veenendaal
Sfeer interieur royal beauty"Als beeldend kunstenaar is het belangrijk om je op jezelf te concentreren en in jezelf te geloven, en er zou geen reden moeten zijn waarom je, als je bij een eigen expositie bent en er meer aandacht is, je aanpak verandert. – Sander van Laar


VEENENDAAL – Bloemen in alle geuren en vooral kleuren spelen een belangrijke rol in het leven van de Veense vakfotograaf. De kunstwerken van de digitale bloemist hebben inmiddels de weg gevonden naar heel wat Hollandse huizen. En niet alleen Hollanders weten zijn werk te waarderen.  ‘Er hangen werken van mij in Duitse en Belgische galerieën. Mijn droom?’- Sander is ambitieus en droomt groots – ‘Dat mijn kunst binnen vijf jaar in galerieën in New York hangt!’ zegt hij breed glimlachend. Sander schilderd stillevens met Licht. Niets is wat het lijkt in de dromerige bloemen kunstwerken van Sander van laar. De Veenendaalse vakfotograaf zoekt altijd naar emotie en bepaalde  sfeer die rust, reinheid en structuur uitstraalt. Een typisch stijlkenmerk van zijn kunstwerken is het nostalgische, bijna oude meesters licht.

De nieuwe meester van het stilleven met bloemen die nooit verwelken

Iedereen houdt toch van prachtige boeket? Sander van Laar brengt kleurrijke rust in huis met boeketten die niet snel vergaan. Met zijn digitale camera en met het fotobewerkingsprogramma Photoshop treedt hij op eigentijdse wijze in de voetsporen van de oude Hollandse Meesters.


Sander Van Laar Panorama Bloemstilleven "Still Royal"
bloemen schilderij van Sander van Laar de digitale bloemist
Vtwonen Royal Flora bloemen kunst van Sander van Laar


Van Laar laat zich graag inspireren door schilderijen van bijvoorbeeld. Rembrandt, van heemst en Johannes Vermeer. 'Als kind was ik hier al door gefascineerd. Ik tekende hun werken na en gebruikte hier de mooiste kleuren voor. Jaren Later ben ik me gaan verdiepen in hun werkwijze. Het lichtgebruik en de compositie van de details vind de mooiste aspecten van hun werk. Door hier naar te kijken kun je heel veel leren van de oude meesters.' in 2016 fotografeerde van Laar zijn eerste bloemstilleven. 'Ik ging naar de bloemist bij mij in de buurt en liet een boeket samenstellen in de kleuren van "het meisje met de parel", het populairste werk van Vermeer. Ik wilde een stilleven maken, geinspireerd door dit werk.' Tegenwoordig word de vakfotograaf de nieuwe meester genoemd van het bloemstilleven genoemd. Hoewel hij kiest voor de moderne technieken, verschilt de werkwijze nauwelijks van de oude meesters, zoals Balthasar van der ast (1593-1657). Hij schilderde zeer verfijnd stillevens van bloemen en fruit. Zijn composities en kleurgebruik zijn zorgvuldig afgewogen. 'Van der Ast schilderde niet alle bloemen in een keer. Hij schilderde ze bloem voor bloem, want sommige bloemen waren seizoengebonden en verwelkte soms waar hij bij stond' legt van Laar uit.'in onze tijd hebben we Photoshop waarmee we eigenlijk hetzelfde kunnen doen als de oude meesters. Net als zij, kan ik dagen bezig zijn om een prachtig stilleven te creeeren'.

Translate »